Tipy pro vaše podnikání

Víte, že...
  • ...AXIGON sdružuje 10 000 malých a středních firem do Nákupní aliance?
  • ...roční obrat naší Nákupní aliance je 61 mln Kč?
  • ...díky tomu se naši jednotliví členové nemusí zavazovat k nějakým minimálním odběrům ani na dobu určitou?
  • ...výhody Nákupní aliance jsou dostupné okamžitě a dlouhodobě

Jak vybrat bankovní účet pro vaši firmu?

14.05.2014

Přihlásit se k odběru tipů a novinek

Mít firemní účet je u velkých společností a podnikatelů zcela automatické, u živnostníků to ovšem tak běžné nebývá. I jim se však vyplatí pořídit si podnikatelský účet.  V současné době je banky nabízejí v nejrůznějších variantách a záleží jenom na vás, jaká vám bude nejvíce vyhovovat. Požádali jsme našeho partnera, Raiffeisenbank o pár tipů z této oblasti. 

Zdarma, balíček nebo paušál?

Patříte-li mezi ty podnikatele, kteří mají zájem o samostatný firemní účet, máte na výběr hned z několika možností. Pro správnou volbu si ze všeho nejdříve shrňte, k čemu a jak vlastně vám má účet sloužit. Zda jej budete používat denně nebo pouze jednou měsíčně na převod, jestli potřebujete účet vedený také v jiných měnách, zda vybíráte firemní hotovost z bankomatů, jak často cestujete do zahraničí a vybíráte tam z bankomatů, zda se vám může hodit kontokorent a podobně. K získání takového přehledu vám postačí strávit pár minut nad dvěmi až třemi měsíčními výpisy z účtu.

Postaráme se i o vaše prasátko. Rok vedení Podnikatelského účtu u Raiffeisenbank ZDARMA!Některé banky poskytují vedení podnikatelského účtu zdarma a následně zpoplatňují jednotlivé transakce. Toho využívají například neziskové organizace s menším počtem transakcí a s minimálními požadavky. Další variantou jsou nejrůznější balíčky, v rámci nichž banky nabízejí určitý počet transakcí zdarma a všechny ostatní zpoplatňují. I taková nabídka se vám může vyplatit, jen ne vždy je jednoduché se v produktech a jejich podmínkách zorientovat a rovněž není zcela pohodlné si hlídat, kolik transakcí jakého druhu v daném měsíci provedete. Třetí možností je hradit pevně daný měsíční poplatek, který zahrnuje neomezený počet běžných transakcí doma i v zahraničí. Pokud realizujete hodně převodů, obchodujete se zahraničím, pak touto volbou získáte nástroj pro pohodlné řízení firemních financí. 

Asistenční a právní služby

Některé banky nabízejí k firemním účtům navíc asistenční a právní služby zdarma. Díky těmto službám se můžete na banku obrátit v případě, že potřebujete právní pomoc, vyřešit náhlý problém s  kanceláří nebo například sehnat odborníka na údržbu. Stačí jeden telefonát a banka se postará například o právní konzultaci, stěhovací služby, ostrahu firemního objektu a o celou řadu dalších úkonů, jimiž se pak díky pojištění nemusíte zabývat vy.

Moje zkušenost je taková, že firemí klienti této nabídky zatím příliš nevyužívají, protože na ní nejsou zvyklí. Stejná situace byla dříve i u majitelů platebních karet, kteří si také zpočátku jen postupně zvykali na to, že díky své kreditní kartě si mohou zavolat například asistenci pro domov nebo automobil zdarma. Dnes se řešení takových situací stalo běžnou rutinou našich operátorů a věřím, že postupně tyto výhody bude oceňovat i stále více majitelů firemních účtů.

Firemní účet přináší úspory, výhodnější úvěry a přehlednost

Především začínající živnostníci zpočátku využívají pro své podnikání osobní bankovní účet, přestože jejich oddělení je výhodnější. Důvodů je několik. Pro drobného podnikatele vše začíná již při registraci na finančním úřadě, kdy musí uvádět číslo bankovního účtu. Při případných kontrolách finančního úřadu je potom nutné u každé položky dokazovat, zda se jedná o příjmy a výdaje osobní, nebo z podnikání. To může být často problém, protože řada transakcí není opatřena variabilním symbolem či popisem a dohledávání je potom zdlouhavé. Dalším důvodem, proč si zařídit firemní účet, je usnadnění získání úvěru na podnikání. V případě, že je klient majitelem osobního účtu, nedosáhne jednak na úvěr v takové výši jako u podnikatelského, a bude platit vyšší úroky. Pokud navíc živnostník žádá o firemní úvěr v bance, u níž není klientem, nemá v této bankovní instituci žádnou historii a čeká jej zdlouhavé dokládání dokumentů o výši příjmů apod. Jako klient banky může navíc často dosáhnout na některý z řady předschválených úvěrů. Oddělené účty mohu doporučit také díky daňovým úsporám, protože náklady na firemní účty jsou daňově odečitatelnou položkou.  Zanedbatelná není ani celková přehlednost ve financích, která ušetří čas věnovaný administrativě.

Jan Figlovský, Produktový manažer, Raiffeisenbank

Výhody firemního účtu:
  • Přehlednost ve financích (pro vlastní potřeby i potřeby finančního úřadu)
  • Snazší získání podnikatelského úvěru
  • Daňové úspory
  • Možnost zdarma využívat asistenční a právní služby

 

Jako klient AXIGONU můžete získat rok vedení Podnikatelského účtu u Raiffeisenbank zcela ZDARMA! Podrobnosti najdete na stránce Podnikatelský účet.

Pokud máte zájem o využití této výhody, kontaktujte nás na zelené lince 800 900 501 nebo na info@axigon.cz.

Vy podnikáte, my se staráme. 
Váš AXIGON

Přihlásit se k odběru tipů a novinek


 

uzivatel_zmena_prihlaseni